Youtube jako podcast

Stává se to asi každému. Zapneme Youtube, koukneme na seznam nových videí v odběrech, na nějaké z nich klikneme a následně čumíme několik hodin na videa. Osobně mám v odběrech hodně kanálů, u kterých jde o mluvené slovo víc, než o ten videoobsah. Bohužel i přesto se nedokážu od videa odtrhnout, takže pouštět si nějaké jen tak na pozadí je celkem nemožné. Proto jsem začal migrovat na mobil skrze podcasty a videa stahovaná jako mp3 soubory. Netřeba říkat, že manuální stahování je opruz. A v tomhle článku vám poradím, jak celý tenhle proces zautomatizovat a dostat Youtube videa do Podcast čtečky a to dokonce i bez reklam.

Vlastním Nokia Lumia s Windows 10 Mobile, ve kterých je v základu Windows Podcast appka. Ta je celkem fajn, protože umí jak audio, tak i video. Problematické je ale dostat do ní obsah. Soundcloud, iTunes a podobné věci jsou uzavřené systémy a nedostanete se do nich z neautorizované appky. Málokdo publikuje své podcasty v jiných formátech (zářná výjimka je Radio Wave a jeho pořad Quest of Jardy Möwalda a Lukáše Kunce). Například takové hrej.cz má podcasty ke stažení na svých stránkách a to, že někde je založené iTunes, to opravdu neroztrubují. Člověk je tak nucen soubory stahovat manuálně. Jak to ale obejít?

RSS je klíč

RSS je způsob doručování informací o novém obsahu. Používá jazyk XML pro tvorbu dokumentů, které jsou šířeny přes http protokol. Pokud máte RSS čtečku, můžete jí říct, ať sleduje nějaké RSS URL a ona vás bude informovat o novinkách. Přesně takhle funguje třeba domovská stránka Seznamu. Je to jedna velká RSS čtečka. V současné době je RSS nahrazováno Atomem, ale to není tak důležité. Důležité je, že Podcast appky jsou taky RSS čtečky, které navíc umí stahovat multimediální soubory. Super taky je, že stránky dělané třeba na WordPressu mají zabudovaný RSS feed bez toho, že by o tom pořádně věděly.

Když vezmu jako příklad právě hrej.cz, když půjdu na stránku s podcasty a nechám prohlížeč, ať najde RSS kanál a pak získanou URL nakopíruju do podcast appky, ta to pochopí a začne mi automaticky stahovat hrej.cz podcasty. Super!

Ale co Youtube?

Youtube sám o sobě má taky RSS feed. Má ho dokonce veřejně dostupný, takže můžete v pohodě použít RSS čtečku k tomu, aby vás informovala o nových videích bez toho, že byste museli lézt na Youtube. Bohužel Podcast appka to nepochopí, protože nedostane link ke stažení souboru, pouze URL na Youtube, kde je videopřehrávač.

Nicméně protože je možné stahovat z Youtube videa v různé kvalitě a taky jako audio, měl by přece existovat způsob, který by zvládnul přeparsovat stránku s videem, vytáhnout z ní odkazy ke stažení audio/video souborů a když bychom to zautomatizovali a začali z toho generovat RSS, tak by to podcaster mohl pochopit, ne? Přesně tak!

Pochopitelně to dost lidí napadlo a dokonce to bylo i nemálokrát naimplementované, blbé ale je, že Youtube co pár let mění způsoby, jakýmy se vnitřně organizuje, takže většina aplikací vám nebude fungovat. Dodnes jich ale pár existuje, a konkrétně ta, kterou budu teď propagovat, tak je i zdarma.

YouCast

Když půjdete na http://youcast.i3arnon.com/, tak si můžete stáhnout windows aplikaci, která funguje jako služba – stačí ji spustit a zapomenete na ni. Ta si spustí malý http server a můžete do ní začít lifrovat vaše oblíbené kanály z Youtube. Pro každý z nich zvolíte, zda chcete audio/video, jak se to má řadit a kolik položek má feed obsahovat. Následně si vygenerujete URL, kterou když vložíte do Podcast appky, tak vám nadšeně začne stahovat Youtube obsah. Bez reklam, bez rušivého videa.

Má to pár nevýhod. Pokud aplikaci nespustíte na veřejném serveru, ale máte ji jen na domácím noťasu, bude vám sychronizace nového obsahu fungovat jen když jsou obě zařízení na domácí wifi a appka běží. Taky si musíte dát pozor na IP adresy. Aplikace má problém automaticky detekovat správný interface, takže jí musíte ručně říct, na které IP adrese se nachází. Zároveň je fajn v routeru v nastavení DHCP rezervovat tuto IP pro MAC adresu stroje, na kterém YouCast běží, aby synchronizace fungovala i další den. Kromě tohoto nemám námitek, spíš naopak. Přeci jenom mít obsah jako audio, které člověk může mít běžící jako šum na pozadí je nedocenitelná zbraň proti prokrastinaci!

Napsat komentář